Eilen oli varmasti yksi elämäni mielenkiintoisimmista päivistä. Oli aika Firman työhaastatteluprosessin kolmannen vaiheen. Josta minulla ei ollut pahemmin aavistustakaan. Voisin muutaman valitun sanan sanoa firman käyttämän rekrytointipalvelun viestinnästä, ja itseasiassa sanoinkin. Varsin ala-arvoista. Luulin olevani jo lähes paikkaan valittu, ja meneväni yksilölliseen psykologieen testiin. Mutta kuinkas sitten kävikään.

Aamun johdannon jälkeen tilanteen todellisuus selvisi. Kisassa on Suomesta mukana vielä kuusi henkilöä, joista kahdelle koittaa onni ja autuus. Yhteensä kisassa mukana on vielä 50 henkilöä, 900 hakijan joukosta valittuna. 50/900 = 5,5 % eli ei tässä ihan tyhmimmästä päästä olla. :D

Ensimmäisenä osiona pääsimme tekemään Ravenin testin. Jos tunnet mensan "tässä on kolme kuviota, mikä vaihtoehdoista sopii neljänneksi" -tyyppiset testit, Ravenin testeihin päästään tekemällä pienistä kuvista 3x3 kokoinen matriisi ja ottamalla oikean alakulman kuva pois. Eli ASCII-grafiikalla kuvitettuna:

    o o o
    o o o
    o o x

jossa pyörylät edustavat kuvioita, ja x puuttuvaa kuvaa.

Seuraavat tunnit kuluivat tehden pienryhmätöinä strategiavalintoja, johtoryhmän kokouksia ja yksilötyönä tiivistäen asiakaskyselyn tuloksia. Pääsi oikeasti miettimään asioita, ja oikeastaan ensimmäistä kertaa tekemään ryhmätöitä porukassa, jossa kaikki oikeasti ovat innostuneita asiasta ja tuottavat kokonaisuuteen jotain.

Päivä päättyi yksilölliseen palautteensaantiin. Oma palautteeni tiivistettynä muutamaan lauseeseen kuuluisi: tulen selkeästi hyvistä ja vakaista perheoloista, yleisön edessä puhuminen ei ole ongelma vaan hallitsen tilaa hyvin, olen epäjärjestelmällinen (?) ja puhun liian vähän (?!?!?!?!?). Ja lisäksi sain koko päivän parhaan tuloksen Ravenin testissä, eli ilmeisesti Mensan ovien pitäisi aueta helposti. Mutta minä? puhun liian vähän? enpä ole ikinä keltään kuullut samanlaista arviota. Yleisemmin on kehoitettu puhumaan vähemmän ja hiljaisemmalla äänellä...

Nyt kuitenkin pitäisi odotella tuloksia vähintään kaksi viikkoa, mahdollisesti jopa huhtikuun loppuun. Vähän on huonot fiilikset, mutta katsellaan nyt silti homma loppuun. Eihän sitä ikinä tiedä, vaiheet 1 ja 2 kuitenkin menivät niin hyvin, että ehkä tämäkin tsäänssi on vielä mahdollisuus.