Nytkö se Outi sekosi lopullisesti? Ei suinkaan. Otsikon lyhenteet ovat vain osa nykyistä elämääni, ja ajattelin antaa tännekin pienen vilkahduksen siihen. Lyhenteet ovat siis tällä hetkellä eräitä tietoverkkotekniikan buzzwordeja, joiden ympärille Berliinin seminaari vahvasti rakentui. Seuraavassa on selitettynä ei-niin-asiantuntijatermeillä hieman sitä, mistä Berliinissä puhuttiin ja mitä meikäläinen oikeastaan tekee työkseen. (ei-niin-asiantuntijatermeillä = jotkut ilmaisut eivät mahdollisesti ole 100% oikeita, mutta auttavat ymmärtämään tilannetta ehkä hieman paremmin)

Kommunikaatioteknologioiden kehittyessä maailmaan ilmaantui kaksi vahvasti erillään olevaa maailmaa: matkapuhelimet ja niiden käyttämät verkot ja toisaalta internet ja palveluiden tarjoajat. Maailmat olivat täysin erillään, ja hyvä niin. Tai ei välttämättä hyvä, mutta ainakin yksinkertaisempi. Maailma kuitenkin muuttuu ja kehittyy koko ajan. Ensimmäinen kehitysaskel oli langaton internet, WLAN. Ensimmäiset matkapuhelimet, jotka käyttävät kannettavien tietokoneiden tapaan WLAN-verkkoa, on jo julkaistu. Nämä puhelimet yhdistettynä Skypen tapaisiin ohjelmistoihin tarkoittavat siis tavalliselle tallaajalle ilmaisia kännykkäpuheluita, ja muitakin ilmaisia internet-palveluita. Internet-maailma on siis hitaasti ryömimässä kännyköihin, ja julkisten WLAN-verkkojen yleistyessä kännykkäoperaattoreiden pahimpana uhkakuvana on, että normaalikäyttäjä ei tarvitse enää kännykkäliittymää ja maksullisia palveluita. Kaikki toiminnot hoidetaan WLAN-verkon kautta ilmaiseksi.

Tässä vaiheessa on hyvä todeta, että mikäänhän tässä maailmassa ei ole ilmaista, esim. Googlen tyyppisten hakukoneiden ylläpito maksaa ja se kustannetaan tällä hetkellä googlessa esiintyvillä mainoksilla.

Joka tapauksessa matkapuhelinmaailma on todennut olemassaolevat uhat, ja yrittää tehdä niille jotain. IMS = IP Multimedia Subsystem on järjestelmä, jolla matkapuhelinoperaattorit voivat tarjota käyttäjälle periaatteessa samat internetin tarjoamat palvelut siten, että operaattoreilla säilyy kosketus loppukäyttäjiin. Puhutaan, että IMS takaa turvallisemman ja laadukkaamman internet-kokemuksen, sillä tavallisesta internetyhteydestä poiketen IMSsin avulla toimittaessa voidaan palveluita priorisoida siten, että parhaan laadun vaatimat palvelut (esim. videon katsominen palvelimelta) saavat paremman kohtelun kuin ei-niin-kriittiset palvelut. Lisäksi matkapuhelinoperaattoreilla on valtteinaan esimerkiksi tieto siitä, missä käyttäjä on -> palveluita voidaan kohdistaa tietyssä pisteessä olevalle käyttäjälle. Jos olet ilmoittanut pitäväsi sushista, ja kävelet juuri maailman parhaan sushiravintolan ohi, voit saada itsellesi aiheesta viestin ja siten tilaisuus ei mene ohitsesi.

Kokonaisuuten IMSin tarjoamat työkalut mahdollistavat valtavat määrät erilaisia palveluita. Ongelmana on, että IMS on kuin paketti leegoja, ja tällä hetkellä operaattorit ja varkkovalmistajat joukko pikkupoikia, joille on annettu tehtäväksi rakentaa talo. Oletettavasti jokaisen pojan talossa on seinät ja katto, mutta muutoin ratkaisut varmasti eriävät toisistaan huomattavasti. Ja jos talot koottaisiin yhteen kaupungiksi, eivät mittasuhteet varmaankaan olisi samoja jokaisessa talossa. Eli ratkaisut eivät sovi yhteen, ja uhkana on, että palvelut toimivat vain yhden opraattorin verkossa. Samalla päästiinkin operaattoreiden perusdilemmaan: kuinka rakentaa mullistava palvelu, kuten aikoinaan tekstiviestit, siten, että siitä saa kilpailuvaltin muihin operaattoreihin nähden (tulkaa Soneran asiakkaiksi, me keksittiin kiva palvelu nimeltä tekstiviesti!) joka kuitenkin toimii myös kilpailijoiden verkossa. (pyydä kaverisikin Soneraan, nämä tekstiviestit kun eivät Elisalla toimi! <- toimimaton mainoslause?)

Tuo oli myös workshopin suurimpia kulmakysymyksiä: tulisiko operaattoreiden kehittää palveluita yhdessä, jotta ne toimisivat maailmanlaajuisesti eivätkä vain yhden operaattorin verkossa. Kuinka palvelut sitten suunnitellaan. Ja mitkä palvelut valitaan. Tiimalasissa aika vähenee jakuvasti internet-pelaajien puskiessa kentälle.

Ja miten oma työni liittyy tähän kaikkeen? Ambient Networks -projekti ei nää internet-maailmaa ja matkapuhelinverkkomaailmaa suurina kilpakumppaneina, vaan pikemminkin osapuolina, jotka hyötyvät parhaiten ollessaan kiinteässä yhteistyössä. Olemme ns. loppukäyttäjän puolella ja pyrimme siihen, että nuo kaksi maailmaa eivät yrittäisi syödä toisiaan, vaan etsisivät keinoja tehdä yhteistyötä siten, että loppukäyttäjä saisi aina parhaan mahdollisen palvelun sen verkon kautta, joka sillä hetkellä on parhaiten saatavilla. Sillä sitä mielestämme on FMC eli fixed mobile convergence.

Siinä hieman asiatekstiä. Nyt saunomaan, ja illalla mahdollisesti vielä pieni blogaus workshopin oheisannista. :)