Yksi monista prof. Hämmäiseltä tulleista dippapalautteista oli lähdeluetteloni, ja tieteellisten artikkeleiden vähyys kyseisessä luettelossa. Seikka, joka oli täälläkin päässä tiedostettu, mutta jolle ei oltu vaivauduttu vielä tekemään mitään. Mutta kun nyt varsin selvästi sai kuulla sen olevan olennainen osa työn arvosanan muodostumista, saatiin Outiinkin liikettä. Eli ei kun laadukkaita lähteitä etsimään. Mutta mistä?!?



Tiedemaailma on kummallinen tapaus. Periaatteessa tehdään töitä yhteisen paremman maailman puolesta, yliopistojen tekemän tutkimuksenhan tulisi olla kaikille avointa ja esim. diplomitöiden julkisia. Varsin usein tutkimusten otsikkotiedot löytääkin rakkaan ystävän Googlen avulla, mutta siihen se jääkin. Otsikoiden lisäksi verkkoon on korkeintaan laitettu työn tiivistelmä, mutta täysipitkästä tekstistä on turha haaveilla.

Sama on Google Scholar –palvelun kanssa. Kyseessä on siis hakukone, joka on erikoistunut tieteellisten julkaisujen etsimiseen. Kovin usein linkki johtaa IEEE:n sivuille ja kyseisen instanssin jossain lehdessä julkaistuun juttuun. ”jaahas, ja tuossa onkin linkki jutun PDF-versioon, näppärää”. Mutta ei, pitäisi maksaa 20 taalaa nähdäkseen jutun, josta ei edes ole varma, onko se täsmälleen sitä, mitä on etsimässä.

Kovin usein artikkeleiden kirjoittajat tarjoavat tekstejään myös muilla sivuilla, joita hakukoneet eivät niin helposti löydä. Eli etsimisprosessi ikäänkuin jakautuu kahteen osaan: ensin etsitään otsikkotiedoiltaan houkuttelevan oloinen artikkeli, joka voisi sopia dipan lähteeksi joltain osin, jonka jälkeen pyritään jollain keinolla löytämään artikkeli verkosta maksuttomana versiona.


Lopulta kun juttu löytyy, todetaan, että eihän se nyt liippaa läheltäkään sitä, mitä oltiin etsimässä. (useimmiten lähteitä tulee etsittyä todistamaan tietty yksityiskohta, jonka tietää jo etukäteen olevan totta koska se on tullut jostain luettua, mutta kun ei enää tiedä mistä, tai missä se parhaiten olisi ilmaistu).

Kyllä, hajottaa. Kiitos kysymästä. Mutta ehkä se tästä, ehkä tähän tottuu...