Jep. Tällä hetkellä Outia painaa valtava väsymys, muta en voi olla kertomatta juuri kokemastani ennen untenmaille menoa. Eli, kaikki alkoi eilen, helluntain jälkeisen maanantain brunssilla. Joka siis on ilmeisesti varsin perinteinen tapa täälläpäin maailmaa, jossa helluntaitanssit venähtävät niin, että maanantaikin on pitänyt muuttaa kansalliseksi vapaapäiväksi. Carsten, Eike, Nicole ja Daniel kertoivat menevänsä seuraavana päivänä uimaan (paikkaan, jossa kerrottiin olevan sauna, uima-allas ja riippumattoja, näin ainakin käsitin) ja kysyivät, lähtisinkö mukaan. Viime perjantaista asti oli mielessä ollut ajatus suomalaisesta saunasta, johon toivottavasti viikonloppuna pääsen, joten kun kyseinen sana mainittiin, olin myyty. Pakkasin siis pyyhkeen ja uikkarit laukkuun ja aloin odotella tulevaa.

Tänään sitten töiden jälkeen lähdettiin matkaan. Valitettavasti Daniel ja Nicole jänistivät tällä kertaa poies, mutta onneksi sain edelleen Carstenin ja Eiken oppaiksi. Jo automatkalla ilmeni mm., että tosiaan uimapukua ei tarvittaisi. Ja että paikka ei välttämättä olisi ihan sitä, mitä kuvittelisin. Ja vaikka minkälaisia muita pieniä vihjeitä tulevasta.

Saunadorf Roetgen Therme käsittää kylpylän, joka koostuu viidestä erilaisesta saunasta ja useasta erilaisesta altaasta, suihkusta ja poreesta.
Pääsääntöjä paikalla oli muutama:
- sisälle pääsee maksamalla 12e (opiskelijahinta, normaali 19e) ja saunoa saa rajoittamattoman ajan
- paikan ainoat eri sukupuolia varten erotellut tilat löytyivät vessasta. Eli mm. pukutila, joka oli aivan perinteinen avotila pukukaappeineen, oli mallia unisex
- uimapukuja ei siis käytetä. sen sijaan ihmisest siirtyvät saunasta toiseen tai altaalle pyyhkeet ympärillään. jokaisen altaan äärellä on kasa koukkuja, joihin pyyhkeen voi ripustaa
- saunoissa ei lauteisiin kosketa iholla. eli siis kaikki kylpijät vievät pyyhkeensä saunaan, ja istuvat sen päälle. Tosin se, että pyyhkeen pistää perseensä alle, ei riitä. Pyyhe laitetaan pystyasentoon siten, että se ylettää maahan asti (jotta jalkapohjat voi laittaa sen päälle) ja toisaalta siihen voi nojata (ettei selkä kosketa lauteita)
- yhdessäkään saunassa ei heitetä löylyä (paitsi suomalaisessa saunassa, mutta sielläkin varsin erikoisesti, katso alta)
- saunojen oikea reuna on varattu belgialaisille, joten sille sivustalle ei kannata istua

Sitten hieman kertomuksia saunoista:

Sauna 1: Sademetsäsauna,
mukavan iso saunatila, jossa trooppisen sademetsän lämpö ja kosteus. Tuli jotenkin turkkilainen sauna mieleen. Lisätehosteena ihana vihreä väripaneeli, joka välkehtii ja tuottaa samalla sademetsän ääniä, eli jonkinlaista veden solinaa ja lintujen rääkymistä.

Sauna 2: Vuoristomaja,
"sauna", joka on sisustettu paikallisen vuoristomajan tyyliin. Ikkunoissa on punavalkoruudulliset verhot, keskellä saunaa vanhanajan leivinuunilta näyttävä kiuas ja sen päällä pata, lattialla jonkinlaisia havuja, lämpötila tekstin mukaan 70 astetta, tosin tuntui vieläkin vaimeammalta, eli ei saunalta ollenkaan. Pikemminkin hieman ylilämmitetyltä kesämökiltä, tai jopa sellaiselta kesämökiltä, jossa on samassa rakennuksessa sauna, jota lämmitettäessä koko rakennus lämpenee. Lisämausteena mukava rauhoittava musiikki, joka kantautuu ilmoille kovaäänisistä.

Happisauna ja Jalokivisauna jäivät vielä odottamaan seuraavaa kertaa, niistä ehkä myöhemmin lisää.

Sauna 3: Suomalainen löylysauna
Jep. OIkeasti. En oikein tiedä, mistä lähtisin tarinaa purkamaa. Joka tapauksessa suomalaisessa löylysaunassa heitetään löylyä kolme kertaa päivässä, ja me olimme näistä kahdessa viimeisessä tapahtumassa mukana.Yritän valottaa tapahtunutta parhaani mukaan, mutta en ole vielä itsekään ihan selvillä siitä, mitä koin...

ensimmäinen löylynheitto tapahtui klo 19.00. Menimme yhteistuumin kolmistaan saunaan viittä vaille, ja lauteet olivat tyhjät. Pikkuhiljaa ihmisiä alkaa valua, ja kun kello on tasan, ovat lauteet täynnä (n. 40 ihmistä). Kaikki istuvat ohjeiden mukaisesti siististi koskematta ihollaan lauteita. Löylyttäjämme Theo tulee paikalle ja aloittaa rituaalit. Mies kertoo vitsejä ja samalla kaataa useamman litran aromitettua vettä kiukaalle niin, että koko saunaan tulvahtaa ihana tuoksu, joka avaa nenän, mutta joka ei ole eukaliptusta, vaan jotain kukkien ja hedelmien sekoitusta tms., aika monta ainesosaa se sisälsi mutta enää ei kaikkia muista.

Heiton jälkeen löylyttäjä ottaa kädessään olevasta pyyhkeestä tukevamman otteen ja alkaa pyörittämään sitä päänsä ympärillä samalla kävellen ympäri saunaa hitaasti. Ilmeisesti, jotta lämmin ilmavirta varmasti tavoittaisi kaikki. Tämän muutaman minuutin pyörityksen jälkeen hän alkaa kopistella pyyhettä samaan tapaan kuin Suomessa puistellaan mattoja, ja tätä tehdään jälleen kiertäen jokaisen saunojan edestä ja löyhyttelemällä kuumaa ilmaa kopistamalla saksalaisten naamoihin. Useimmat ihmiset oikein ottavat ryhdikkään asennon ja laittavat kädet seläntaakse, jotta löyhytyksestä saisi maksimivaikutuksen keuhkoihin. Kai. Kierrettyään ihmiset ympäri löylyttäjä toistaa äskeisen, eli heittää vettä, leikkii pyyhkeen kanssa helikopteria ja kopistaa pyyhettä kaikkien saunojien edessä. Hmm... onkohan multa jäänyt jotain välistä, kun en ole Suomessa moista kokenut.

Rituaali jatkuu. Ihmiset komennetaan ulos, jokaiselle annetaan suolaa käsiinsä ja pian saunan ulkopuolella on useampi kymmen ihmistä hieromassa suolaa alastomaan kehoonsa. Ns. suolakuorinta. Kun suola on hierottu ihoon, palataan saunaan ja saunottaja tekee vielä kolmannen kierroksen vedenheiton ja pyyhkeenlöyhyttelyn kanssa. Tämän jälkeen porukka antaa Theolle aplodit ja kaikki ulostautuvat hetkessä saunasta joko altaaseen tai muihin saunoihin. Mielenkiintoista.

Yhdeksältä on vuorossa päivän viimeinen löylynheitto. Saunottajana tällä kertaa Nicole, ja löylytuoksuina appelsiini ja sitruuna. Edellisestä kerrasta tutut rituaalit eli vedenheitto + löyhytys toistuvat kahdesti, jonka jälkeen kuuluu jälleen komennus ulos. Tällä kertaa nahkaan ei hierota suolaa, vaan hunajaa. Jokainen saa pienen neljän sentin mittalasin täynnä normaalia hunajaa, ja alkaa hierominen. Viimeistään tässä vaiheessa päätän ottaa seuraavalla kerralla kaksi kylpypyyhettä mukaan yhden ainoan sijasta. Hunajan loputtua palataan taas sisätiloihin ja saadaan yhdet löyhytykset lisää. Aplodit saunottajalle, ja ulos saunasta.

Kertokaapa, olenko menettänyt jotain olennaista suomalaisesta saunakulttuurista? Vai ovatko saksalaiset vain keksineet jotain täysin omasta päästään?

Paikan uima-altaat ovat varsin paljon normaalempia. Valittavana on sisäaltaissa kylmävesiallas, vastavirta-allas ja poreallas. Ulkotiloista löytyy lämmin suolavesiallas ja toinen poreallas. Suolavesialtaan merkillisyyksiin kuuluu vedenpinnan alla soitettava musiikki, jonka siis kuulee ainoastaan pistämällä korvansa vedenalle. Hämmentävää.

Enköhän nyt saanut suurimman osan asioista kerrottua. Tosin kokemus oli sen verran moninainen ja joissain kohdissa varsin hämmentävä, että parasta olisi, jos tulisitte kaikki itse kokeilemaan. Ei sitä ihan aina nää saunottajia pyörittämässä pyyhettä päidensä päällä väittäen heittävänsä löylyä suomalaisittain. :D