Pitkään jätin politiikan blogini ulkopuolelle. Mutta tänään katkesi hanhen selkä, ei vaan pysty enää. En tiedä miksi, mutta jostain syystä saksalaisia ei kiinnosta lähes lainkaan pohjoiden EU-jäsenen Ruotsin sisäiset sekoilut, mutta onneksi niitä saa lueskella Suomen lehtien nettisivustoista. Puhun tietysti Ruotsin hallitusskandaalista, jossa vastavalitusta hallituksesta on yksi ministeri toisensa jälkeen joutunut eroamaan. Syinä suunnattoman suuret rikkeet, kuten TV-lupamaksun maksamattajättäminen ja siivoojalle pimeästi maksaminen. Kuka tämän blogin lukijoista ei tunne ketään, joka ei olisi yllämainittuja asioita tehnyt. (eikös eduskunta edusta meitä kansalaisia, ja hallitus eduskuntaa -> jos koko kansa ei maksuja maksa, eikai ministereiltäkään sitä voi kaikilta odottaa)

Itse voin ainakin myöntää jättäneeni TV-lupamaksun maksamatta Suomessa vielä asuessani. En koe, että "luksusveron" kantaminen palvelusta on aiheellista siinä vaiheessa, kun enemmistöllä suomalaisista televisio jo kotoa löytyy. Saksassa sentään opiskelijat on vapautettu maksun maksamisesta (miksei Suomessa?!?), oletan saman pätevän myös uuteen tietokonemaksuun. Täällähän televisiottoman ihmisen pitää radion käytöstäkin maksaa erikseen radiomaksua... siinä vasta luksuspalvelu onkin.

Joka tapauksessa vielä tuosta Ruotsin tapauksesta pitää sanoa, että mielestä ollaan menty hieman liian pitkälle, jos ministereiden pitää paeta maasta TV-maksujen ja pimeästi maksettujen palkkojen takia. Ja jos Suomen hallituksen pitää julkisesti todistaa maksaneensa TV-lupansa ja pääministerinkin aihetta kommentoida (olikohan toimittaja muistanut kysyä, milloin nuo luvat ovat astuneet voimaan...). On ihan mielenkiintoista nähdä kuinka pitkälle asioiden tonkimisessa päästään ja kuinka monta ministeriä Ruotsissa vielä ehditään erottaa ennen hallituksen ensimmäisen toimintakuukauden tuloa täyteen...

Suomessahan suurin uutinen taitaa tällä hetkellä olla, kuinka Kokoomuksen uusi puoluesihteeri Taru Tujunen on jäänyt kiinni lehden näpistämisestä yli 10 vuotta sitten. Ilmeisesti maassa on asiat varsin hyvällä mallilla, kun pitää kaivaa uutisoitavaa noinkin pienistä asioista. Vai mitä tästä pitäisi päätellä?

Disclaimer: Olen kyllä perillä siitä, että Ruotsin ministereiden pusseista löytyi muutakin likaista jauhoa kuin vain TV-lupia ja pimeitä palkkoja. Lähinnä huvittaa noista edellämainituista nousseen kohun suuruus. Disclaimer2: Kyllä, mielestäni jokaisen ihmisen tulisi elää sääntöjen mukaan, mutta mitä se kertoo säännöistä, että edes ministeritason ihmiset eivät niitä noudata? Näpistely on väärin, mutta mielestäni nuoruudessa tapahtunut yhden sarjakuvalehden pihistys ei saisi vaikuttaa ihmisen pätevyyteen toimia virassaan nyt useita vuosia myöhemmin. Suhteellisuudentaju on ihan pop välillä, ja luottamus ihmisen aikuistumiseen.