Tänään oli hyvä päivä. Ei pelkästään siksi, että service triggerini suostui viimein laukaisemaan viestin localhostin ulkopuoliseen application serveriin. Vaikka sekin oli hieno hetki. ;)

Päivä alkoi vierailulla ulkomaalaisvirastoon. Sain edeltävällä viikolla postin mukana kehoituksen, että minun tulisi puhelimitse varata aika Frau Kutzeralta puhuakseni nykyisistä tuloistani. Mukaan tapaamiseen pitäisi ottaa passi, työsopimus sekä todistus sosiaaliturvasta. Kuitenkin neljä kertaa yritettyäni totesin puhelinnumeron olevan varsin huonosti toimiva (tai siis että siihen ei tunnu kukaan vastaavan) ja lähetin kylmästi sähköpostin viraston yleiseen sähköpostiosoitteeseen. Kun meillä on uusia teknisiä apuvälineitä, miksi emme niitä käyttäisi? Seuraavana päivänä saapuikin vastaus, kunnon teitittelevä sähköposti, jossa aikaehdotus tapaamiselle ja varmistuspyyntö. Kätevää. Voisivat jo kirjeessään sanoa, että ajan voi varata myös sähköpostitse...

Joten aamulla täsmälleen kello 9.15 löysin itseni virastolta rouva Kutzeraa tapaamasta. Kirjeessä ei tosiaankaan mainittu, että työtodistuksesta tulisi olla mukana myös virastolle jätettävä kopio, joten eikun viereiselle rautatieasemalle kopioimaan, ja takaisin virastoon. Seuraavana pulmana oleskelulupani, jonka takia siis olin paikalle kutsuttu. Edellinen oleskelulupa oli ainoastaan kesän ajaksi myönnetty, ja saadakseni uuden luvan minun tulisi palauttaa vanha lupa. Jota en ikinä saanut. Tiedän vain, että virasto on sellaisen minulle kahteen kertaan lähettänyt, mutta kummallakaan kerralla se ei ole perille tullut. Ihmekös tuo sinänsä, kaupungin tietojärjestelmiin kun voi osoitteeksi ilmoittaa pelkästään kadun ja talon numeron. Asuin kerrostalossa, jossa oli useampi sata asukasta. Ei varmasti posteljooni jaksa käydä joka postilootaa läpi etsiäkseen neiti Kosken... Selitettyäni virkailijalle tilanteen palautuneet oleskeluluvat löytyivätkin mapista, kuten myös minusta tehty Abmeldung eli ilman tekemääni muuttoilmoitusta olisivat jo olleet poistamassa allekirjoittanutta Aachenin rekistereistä lopullisesti. Kiva.

Joka tapauksessa muutamaa minuuttia myöhemmin pääsin virkailijan näpeistä, vuoteen 2014 voimassa olevan oleskeluluvan kanssa (passin voimassaoloaika siis), ei tarvitse vähään aikaan ulkomaalaisvirastossa vierailla. \o/ Ja kun kerran kaupungin päävirastossa olin, eikä verokorttia ensi vuodelle ole postissa tullut, eikun alakerran virastoon vierailulle. Jotenkin ilmeisesti kaikki Aachenin kaupungin lähettämät postit häviävät matkalla, sillä verokorttikin on jo lokakuussa minulle lähetetty! Eipä auttanut muu kuin ostaa itselle uusi. Hintaa huikeat 5e. Ja jälleen yksi hoidettava asia vähemmän.

Ennen lähtöä virastosta päätin käväistä vielä Bauhaus Europa -ennakkoäänestyspaikalla. Aachenin kaupungissa on käynnissä keskustelu huikeasta rakennusprojektista.Bauhaus olisi tila Euroopasta kertoville näyttelyille. Rakentamispäätöstä oltiin tekemässä paikallisessa kaupunginvaltuustossa, mutta asukasaloitteen takia aihe päätettiin viedä asukasäänestykseen. Äänioikeutettuja ovat kaikki saksalaiset Aachenin asukkaat, mutta myös EU-kansalaiset, jotka ovat vähintään 3 kuukautta asuneet kaupungissa. En kuitenkaan ollut saanut äänioikeustiedotetta postissa (ylläri, varmaan samassa paikassa kuin muut kaupungin lähettämät kirjeet..) joten meninpä sitten paikanpäälle asiaa kysymään. Ja niinhän siinä kävi, että osallistuin samalla aiheen ennakkoäänestykseen. Aika hieno fiilis olla oikeasti osa kaupunkia. Ja saada kerrankin viranomaisasioita hoidettua monta kerralla, eikä yhtä monella kerralla... ehkä tällä maalla sittenkin on vielä toivoa.